top of page
Resilienza Uitvaartbegeleiding

Uitvaart

Als iemand in uw omgeving overlijdt, komt er ineens veel op u af. Naast het verdriet moeten er in korte tijd veel zaken geregeld worden. In deze periode ondersteunt Resilienza uitvaartbegeleiding u met alle tijd en aandacht. Want ieder mens is uniek en verdient een warm en persoonlijk afscheid. 

Neem de tijd

Als uw naaste overlijdt, verwacht of onverwacht, dan staat de wereld even stil. Er is een bijzondere tijd aangebroken. Het definitief afscheid nemen is nu het volgende wat gaat komen. Er is natuurlijk een hoop te regelen, maar er is doorgaans genoeg ruimte om hier met elkaar de tijd en rust voor te nemen.

Als u er klaar voor bent, en een arts het overlijden heeft vastgesteld, kunt u contact met mij opnemen. Op elk moment van de dag. Ik kom dan zo snel als gewenst en mogelijk naar u toe en begeleid u met liefde en aandacht om invulling te geven aan dit laatste hoofdstuk.

Resilienza Uitvaartbegeleiding Kampen
Resilienza Uitvaartbegeleiding

Het eerste gesprek

Na de kennismaking beginnen we met de laatste verzorging, zodat uw dierbare er zo mooi mogelijk en goed verzorgd uitziet. U kan hierbij zo betrokken zijn als u wilt. Het (samen) verzorgen, kleden en opbaren van uw dierbare kan van grote waarde zijn in het rouwproces.

Na de verzorging bespreken we de wensen voor de uitvaart en de komende afscheidsweek. We bespreken vragen zoals: wat wordt de laatste rustplaats, wordt het (natuur)begraven of cremeren? En wanneer wilt u dat de uitvaart plaatsvindt en waar? Wilt u dat andere mensen ook afscheid kunnen nemen; thuis, tijdens een avondwake of condoleance? En wilt u een rouwkaart of advertentie(s), dan maken we daar in dit gesprek een eerste aanzet voor.  

 

Misschien heeft uw dierbare bij leven al wensen vastgelegd, bijvoorbeeld in een testament. Of misschien had u er zelf al ideeën over. Maar het kan ook zijn dat u nog niet weet waar u moet beginnen. Ik sta u bij in deze moeilijke periode en denk creatief met u mee om uw wensen te vertalen naar een warm en persoonlijk afscheid dat past bij wie iemand was. U kunt alles zelf doen of alles aan mij overlaten en alles daar tussenin. Ik zal de mogelijkheden aanreiken, houd het tijdspad in de gaten en zal aangeven wanneer er wat moet gebeuren en wat de consequenties zijn van een te maken keuze. Elke keuze is goed, als hij vanuit het hart wordt gemaakt. Want u mag afscheid nemen op uw eigen manier en in uw eigen tempo.

Resilienza Uitvaartbegeleiding Kampen

De plechtigheid en alles daaromheen

Op de dag van de uitvaart moet u definitief afscheid nemen van uw dierbare. Hoe wilt u invulling geven aan deze bijeenkomst? Wordt het een kerkelijk afscheid? Vindt het plaats op een bijzondere locatie? Wilt u specifieke sprekers, zoals een ritueelbegeleider? Wilt u een fotopresentatie, (live)muziek, bloemen of misschien een donatie aan een goed doel? Wilt u gebruik maken van rouwauto’s, een uitvaartbus of gewoon eigen vervoer? Wilt u gasten na afloop een drankje en hapje aanbieden en zo ja, wat dan?


Wat u ook kiest, u kunt het afscheid zo groot of klein maken als u zelf wilt en bij u past.
 

In de dagen voorafgaand aan de plechtigheid zijn er verschillende afscheidsmomenten. Voor uzelf, de naaste familie, maar ook voor anderen. Als uw dierbare een rijk sociaal leven had, zijn er wellicht specifieke (groepen) mensen die ook afscheid willen nemen van uw dierbare. U kunt hen uitnodigen om afscheid te nemen, thuis of in het uitvaartcentrum. Of houdt u een avondwake of condoleancemoment? Het kan allemaal.

Kinderen betrekken bij de uitvaart

We willen kinderen vaak weghouden van pijn en verdriet. Het is niet makkelijk om een kind verdrietig te zien en het liefst willen we onze kinderen hiervoor beschermen. Maar ook voor kinderen is het belangrijk om betrokken te worden bij het afscheid van een dierbare. Sluit ze niet buiten, maar laat ze juist deelnemen aan het afscheid. Er zijn prachtige manieren waarop kinderen hieraan kunnen bijdragen.

Afhankelijk van hun leeftijd, en van wat ze zelf belangrijk vinden, kunt u denken aan: het versieren van de kist, tekeningen meegeven, bloemblaadjes strooien of een bloem leggen, iets vertellen of zingen tijdens de plechtigheid, kaarsjes aansteken, een fotopresentatie maken of een instrument bespelen.

Na het meemaken van een verlies gaan kinderen, net als volwassenen, door een rouwproces. Ter ondersteuning hiervan zijn er voor kinderen verschillende materialen verkrijgbaar. Er is bijvoorbeeld mooi uitvaartspeelgoed zoals rouwLEGO. Maar er zijn ook kleurboekjes, (voor)leesboekjes en knuffels (al dan niet met portretfoto van de overledene). Zulke materialen kunnen kinderen helpen om het verlies op hun eigen manier te verwerken.

Uitvaartbegeleiding Kampen
Resilienza Uitvaartbegeleiding

Na de uitvaart

In de periode na de uitvaart keert de rust meestal wat terug en komt er meer ruimte voor het toelaten van het verdriet en het wennen aan de nieuwe situatie. Daarnaast zijn er, in alle rust, nog wat keuzes te maken. Zoals het versturen van een dankbetuiging aan de gasten, een herinneringskaartje laten maken of een dankbericht plaatsen in de (lokale) krant. Ook kunt u een gedenkteken voor op het graf uitzoeken of alvast nadenken over de as-bestemming. Ik denk hierbij graag met u mee.

Ook het afwikkelen van de nalatenschap begint in deze periode. Er zullen verschillende administratieve zaken moeten worden geregeld, bijvoorbeeld met betrekking tot een woning, lopende contracten en verzekeringen. 

bottom of page